Månemosaik med webkamera

Astrolist 28. januar 2005:

Jeg fik mit webkamera i november og har siden jagtet huller i det kompakte skydække, der har dækket landet, for at få samlet nogle pixels.

I det klare vejr mandag fik jeg endelig chancen for at tage en række billeder i ro og mag. Fuldmånen var et oplagt emne, men her blev jeg endnu engang mindet om, hvor lille billedchippen er, sammenlignet med  det gamle småbilledformat 24x36 - ca. 90 gange mindre i areal!

Selv om fuldmånen i fokus på min kikkert kun er ca. 9mm i diameter, måtte månebilledet stykkes sammen af et antal delbilleder i en mosaik. Med fare for at blive beskyldt for at undersample besluttede jeg at formindske brændvidden med en Shapleylinse, således at antallet af optagelser kunne reduceres. 7 puslespilsbrikker, hver resultatet af 150 billeder stakket, indgår i det endelige billede af fuldmånen.

Resultatet af mit første forsøg med at lave mosaikker kan ses her.

 

Astrolist 29. januar 2005:

Tak for den positive feedback på mit forsøg med digital billedbehandling.

Originalbilledet på 1,63 MB er naturligvis lidt bedre end det jpg-komprimerede internetbillede på kun 56,7 kB og tåler derfor nogen forstørrelse. Næste gang vil jeg nok undlade Shapleylinsen og tage billedet i normal fokus. Dette giver et større billede på bekostning af næsten dobbelt så mange billeder i mosaikken. Til gengæld vil dette nærme sig en optimal udnyttelse af objektivets opløsningsevne.

Vedrørende fremstillingen af mosaikken følgende: Til billedbehandling har jeg brugt "Paint Shop Pro", et program der har mange af de samme faciliteter som det dominerende "Adope Photoshop".

Billedet består af syv delbilleder. Hvert af disse er sammensat af ca. 150 avi-billeder ved hjælp af  "RegiStax". Dette program er også brugt til at rette lidt på farve, lys og skarphed, så de enkelte delbilleder ikke afviger fra hinanden på disse områder.

Med Paint Shop Pro er jeg begyndt med at gøre siderne på de enkelte delbilleder "uldne" i en bredde på nogle få pixels ved hjælp af en funktion, der kaldes "Feather". Herefter har jeg valgt en passende billedstørrelse med "Canvas Size" og hæftet det første delbillede til baggrunden.

Med "layer"-teknikken har jeg derefter lagt næste billede på, gjort det halvtransparant og forstørret, så de enkelte pixels ses. Herefter har jeg flyttet rundt på det øverste halvgennemsigtige billede indtil de samme detaljer (pixels) falder sammen der, hvor det ene billede dækker det andet. Herefter har jeg låst de to billeder  til hinanden og igen gjort øverste lag ugennemsigtigt.

Herefter kom samme behandling til nabobilledet og så fremdeles raden rundt. Endelig blev der rettet lidt på lys og kontrast på de enkelte delbilleder inden det hele blev smeltet sammen til et billede med "Merge". Forinden havde jeg dog husket at tage en kopi af "layer"- billedet, så der stadig var mulighed for rettelser.

Mosaikteknikken er bl. a. beskrevet i Sky & Telescope juni 1999 p.138 og august 2003 p.130. Begyndelsen på puslespillet kan ses her.

Hans B